Jouw kern in de spotlights met Korte Tekst

Ik leef nog steeds! (5 lessen uit 5 jaar ondernemen)

Maximaal 3 minuten lezen


Je leest het goed! Tegen alle ‘regels’ in begint deze tip met het woord ik (Alex Timmer). Veel mensen kennen een belangrijke vuistregel in communicatie: begin met de ander. Waarom begint deze blog dan niet met jou als lezer? In deze blog lees jij mijn 5 belangrijkste lessen uit de eerste 5 jaar ondernemen. En dat mag best een beetje persoonlijk zijn.

Voor wat het waard is kun jij ze hieronder lezen. Ik neem deze lessen in elk geval graag mee naar de komende 5 jaar!

Les 1: Laat je bijstaan door een coach

Je weet niet wat je niet weet. Omdat je midden in je eigen proces zit heb je blinde vlekken. Een vers paar ogen brengt jou verder dan je in je eentje kunt komen. Voor mij was het eerste jaar een grote zoektocht. Deze zoektocht is sneller verlopen met de hulp van een coach. Via IkStartSmart* kon ik als startende ondernemer ondersteuning krijgen.

* Is tegenwoordig de Startversneller. Mocht je net begonnen zijn met ondernemen in Gelderland & Overijssel: een aanrader!

lessen : laserfocus

Les 2: Laserfocus

Dat wat aandacht krijgt groeit. Het staat nog vers in mijn geheugen: 5 jaar geleden om deze tijd. Ik was net voor mezelf begonnen. Omdat ik in concepten denk had ik in mum van tijd 6 websites. Allemaal nét iets anders qua insteek.

Bij het kennismakingsgesprek zei mijn coach: “Dat is best leuk, Alex al die websites.. Maar dat gaat natuurlijk nooit werken! Wat doe je nou eigenlijk echt?!” Zo leerde ik mij focussen. En dat zag ik terug in de reacties die ik kreeg.

Les 3: Een duidelijke etalage

Je ziet ze wel als je door de stad loopt. Verschillende etalages. Wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld H&M hebben ze maar een paar dingen in de etalage staan. En toch weet iedereen: binnen hebben ze nog veel meer. In het begin zou ik trainingen online hulpverlening & commercieel bellen geven. Tenminste dat dacht ik.

Wat gebeurde er, mensen onthielden één van die twee. En meestal net de verkeerde. Pas toen ik een duidelijke keuze maakte kon ik wat vaker een factuur sturen. (Ook voor dingen die ik nergens noemde.)

Ik leef nog steeds! (5 lessen uit 5 jaar ondernemen)

Les 4: Vertrouwen, geduld & volharding

In het eerste jaar was mijn netto resultaat € -2.500. Het is dat ik nog wat andere inkomsten had, anders was het niet gelukt. De laatste jaren gaan gelukkig een stuk beter (hihi). Maar ik was hier niet gekomen als ik had opgegeven.

Als je resultaten nog niet gaan zoals je eigenlijk wilt, dan moet je vertrouwen soms van diep komen. Geen moment heb ik getwijfeld of ik een verkeerde beslissing genomen had. Heb geduld, hou vol en laat je inspireren door (audio)boeken, blogs, of andere manieren die bij jou passen.

Les 5: Alles draait om gunnen

Uit ervaring weet ik dat het er niet om gaat WAT je precies doet. Maar om het gevoel dat je mensen geeft. Woorden hebben kracht, zeker als je de juiste gebruikt. Bedenk goed welke woorden jij gebruikt en welk gevoel ze (kunnen) geven. Met meer duidelijkheid en focus op gevoel, raak je mensen eerder.

Hoe ik dat zo zeker weet? Ik heb ruim twee jaar een website gehad met daarop een verhaal over trainingen om beter commercieel te bellen. Ik heb geen training verkocht. Wel kreeg ik vragen. Onder het motto: Wat is jouw verhaal duidelijk, kun je dat ook met mijn verhaal?

P.S.

Uit statistieken blijkt dat een ruime meerderheid van startende ondernemers de eerste vijf jaar niet overleeft. Ze stoppen en gaan vaak weer terug in loondienst. Dat maakt dat ik extra blij & trots ben om nog steeds te leven als ondernemer! Hopelijk doe jij jouw voordeel ook met deze lessen!


Een Nieuwsbrief.. Ofzo..

Schrijf je vooral niet in!

Of wel. Er is geen gratis lokkertje. Dus je moet maar even kijken wat je doet.

Maximaal 2x per maand ontvang je iets. Een nieuwsbrief.. ofzo.. Er bestaat een kans dat je lacht én wat opsteekt.

De nieuwsbrief wordt verstuurd met MailChimp. Je krijgt een mail die je moet bevestigen. Daarna is de inschrijving voltooid. Je gaat dan akkoord met de privacyvoorwaarden van MailChimp.