De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?
Maximaal 4 minuten lezen

Misschien vraag jij het je ook wel af. Wat heeft een eekhoorn te maken met Korte Tekst? Het eerlijke antwoord: Vrij weinig! Des te meer met de bedenker. Aan het einde van dit bericht vind je daar meer over. (Beloofd.)

Maar eerst: 4 lessen die jij kunt leren van de eekhoorn.

De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?

Les 1: De eekhoorn observeert

Een eekhoorn is niet erg groot. Ze kennen daardoor veel gevaren. Het moet waken voor andere (roof)dieren & mensen. Je hebt het vast wel eens gezien: een eekhoorntje dat de hele tijd heen en weer aan het kijken is. Ze zijn zeer bedreven in het opvangen van signalen in hun omgeving.

Mocht je het interessant vinden: er is een hele studie naar gedaan. (Of niets te doen hebben 😉)

De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?

Les 2: De eekhoorn leert van anderen

Eekhoorns zijn dus meesters in observeren. Dat heeft echter alleen echt zin, als je daarna iets met het geobserveerde doet.

Een eekhoorn is goed in het leren van anderen. Ze ontdekken hoe iets wel of niet werkt bij een andere eekhoorns. Vervolgens passen ze hun eigen gedrag aan.

Het zal je niet verbazen… Ook hier is een studie naar gedaan. Lees meer over hun leervermogen.

De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?

Les 3: Eekhoorns hebben een gezonde dosis lef

Eekhoorns nemen regelmatig ingecalculeerde risico’s. Ook als er ‘gevaar’ dreigt. Om hun grootste doel te behalen. Het verzamelen van zoveel mogelijk eten. Omdat ze goed observeren en snel leren zijn ze in staat om risico’s te nemen.

Meer dan eens zal een eekhoorn zich wagen in een gebied waar gevaar loert. Omdat ze weten: “Als je geen eten kunt vinden binnen je comfortzone, moet je daarbuiten kijken.”

De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?
Les 4: Eekhoorntjes verspreiden risico’s

Ze zeggen wel eens: “Als je een eekhoorn een nootje ziet begraven, leidt hij je waarschijnlijk om de tuin” Voor eekhoorns is het verzamelen van nootjes essentieel voor hun overleving. Ze verstoppen hun nootjes op veel verschillende plekken.

Zo weten ze dat ze al-tijd genoeg hebben. Mocht er een nootje kwijtraken, hoeven ze zich nooit zorgen te maken. (Lees als ondernemer i.p.v. nootje -> klant.)

De eekhoorn: Welke 4 lessen kun jij leren?
Ik heb iets met eekhoorns

Het stond hierboven al geschreven. Het eekhoorntjeslogo heeft vooral met mij (Alex Timmer) te maken. Soms krijg je ze, complimenten die je raken. Eind 2017 deed ik een (verkorte) opleiding familieopstellingen. Een mooie systemische manier om naar zaken te kijken. Daar kan ik hele pagina’s mee vullen: ga ik niet doen.

Aan het einde van de opleiding was er een kleine ceremonie. Daar kreeg ik een waardevol compliment van de trainer: “Jij lijkt wel een soort eekhoorntje, altijd op zoek naar nieuwe kennis en invalshoeken. Om daar dan vervolgens helemaal je eigen ding mee te doen.” – Voor mij was hij helemaal raak.

het eekhoorn beeldje van mijn moeder

Tot slot: Toeval (of niet)

Een week of wat later was ik bij mijn vader. Daar vond ik het bovenstaande houten beeldje van een eekhoorn. Bleek ooit gekocht door mijn moeder.

Per direct zag ik dit als mijn meest waardevolle bezit! Sindsdien staat het naast mijn computer. Ik mis haar al sinds 2003, maar zo is ze er altijd een beetje bij.

Toen ik op zoek was naar een logo, zei iemand “Waarom doe je eigenlijk geen eekhoorn?”. De rest is geschiedenis… 😉

Schrijf je vooral niet in.

Of wel. Er is geen gratis lokkertje. Dus je moet maar even kijken wat je doet. Maximaal 3x per kwartaal ontvang je iets. Een nieuwsbrief, of zo. (nooit meer dan 3x)

Áls je er een krijgt bestaat er een kans dat je lacht én wat opsteekt.  

De nieuwsbrief wordt verstuurd met MailChimp. Je krijgt een mail die je moet bevestigen. Daarna is de inschrijving voltooid. Je gaat dan akkoord met de privacyvoorwaarden van MailChimp.