Lange zinnen? 2 tips om er chocolade van te maken.

Maximaal 2 minuten lezen

Denk maar eens aan een chocoladereep. Deze kun je ook altijd fijn opbreken in stukjes. En waarom? Precies, omdat het fijner eet 😉

Zinnen van 40 woorden lezen niet zo lekker. Lees er maar eens eentje hardop voor. Het is echt geen kwantumfysica. Zeker niet wanneer je vlot wilt schrijven. Laat je teksteditor de woorden tellen. Je kunt er op z’n minst 2 zinnen van maken. Of misschien wel 4.

Met een beetje oefening word je er snel beter in. Hiermee zorg je voor meer duidelijke communicatie.

Voorkom (te) lange teksten

Niet meer woorden dan nodig. Maar zeker ook niet minder. Afhankelijk van het doel heb je meer of minder woorden nodig. En áls je dan toch een lange tekst hebt: kijk dan goed naar de opmaak. Een beetje spelen met de informatiestructuur doet wonderen.

Gemiddeld leest iemand 250 woorden per minuut. Ongeveer net zo snel als we praten.Hoe lang blijft jouw gemiddelde bezoeker hangen? Een paar minuten? Laten we als voorbeeld 2 minuten nemen. Dat is 500 woorden. En jouw tekst heeft er 1000… Hoe gaan ze dat redden?

Benieuwd hoe snel jij gemiddeld leest? Hier kun je het testen.

Voorkom (te) lange zinnen

Lange zinnen? 2 tips om er chocolade van te maken.

Veel te lange zinnen schrikken af. Iedereen herkent het. Je komt op een website terecht en de woorden vliegen je om de oren. Heel veel tekst en zonder enige opmaak. Kortom: één grote brei woorden. Zinnen van 40 woorden of meer. Een groot aantal mensen weten niet hoe snel ze weg moeten rennen. Wees eens eerlijk, lees jij ze?

Als jij lange zinnen niet leest bij een ander.. Waarom zou jouw lezer ze wel bij jou lezen? Veel mensen hebben moeite met korte tekst. En dan publiceren ze maar wat ze hebben.. Niet gek natuurlijk, maar wel eeuwig zonde. Want: hoe goed de inhoud ook is, met het voorbeeld hierboven zul je veel lezers verliezen. Inclusief jezelf als het niet jouw tekst is.

Voorkom dat jouw lezers wegrennen: besteed er wat extra aandacht aan.

Mag het dan nooit?

Er zijn geen regels. Alles mag. Maar hou wel rekening met jouw doelgroep. Zij lezen de tekst niet met dezelfde achtergrond als jij het geschreven hebt. Met de tips uit de blog kunnen begrijpen vs willen lezen schrijf je al snel iets korter en bondiger.

Wanneer het nuttig is, en je doelgroep het toelaat, kun je natuurlijk altijd nog ergens een keer wat lange zinnen tussen de korte zinnen in zetten. Dus: wissel af met het aantal woorden per zin. Zo komt er een beetje ritme in. Eitje, toch?

Toch nog moeite?

Ben of ken je iemand die veel te lange zinnen schrijft? Of dat het gewoon (te) veel tijd kost? Neem gerust contact op. Kijken we samen hoe we het voor jou makkelijker maken.

Een Nieuwsbrief.. Ofzo..

Schrijf je vooral niet in!

Of wel. Er is geen gratis lokkertje. Dus je moet maar even kijken wat je doet.

Maximaal 2x per maand ontvang je iets. Een nieuwsbrief.. ofzo.. Er bestaat een kans dat je lacht én wat opsteekt.

De nieuwsbrief wordt verstuurd met MailChimp. Je krijgt een mail die je moet bevestigen. Daarna is de inschrijving voltooid. Je gaat dan akkoord met de privacyvoorwaarden van MailChimp.