Hoe een zandkasteel bouwen jouw communicatie helpt (5 tips)
Maximaal 5 minuten lezen

Toen ik nog een kind was, gingen we soms naar het strand. We woonden niet in de buurt, dus het was altijd een spannend dagje uit. Mijn opa leende ons zijn auto en we konden met het hele gezin vertrekken. Na een rit van ongeveer 2 uur waren we ein-de-lijk op het strand!

Eenmaal daar aangekomen gingen we natuurlijk zwemmen, maar ik vond het ook geweldig om mooie zandkastelen te bouwen. Of tenminste… Dat probeerde ik. (Wat dit met communicatie te maken heeft lees je in dit bericht.)

Waarschijnlijk toen ik ongeveer 9 jaar oud was, bouwde ik een kasteel op het strand. Het was mijn favoriete tijdverdrijf en ik ging er helemaal in op. Alleen toen kwam er een enorme golf die alles compleet vernielde. Ik voel de teleurstelling nog!

Echter gaf ik niet zo makkelijk op. Ik besloot het opnieuw te proberen. Ik begon weer met bouwen, maar deze keer met een nieuwe tactiek. Ik maakte de muren extra hoog en bouwde er torens bovenop.

Toen mijn kasteel eindelijk klaar was, voelde ik me erg trots. Maar toen gebeurde er iets grappigs: Een meeuw landde op een van de torens en… BOEM! Het hele ding stortte in. (Wéér teleurgesteld 🤣)

Nu kan ik er hartelijk om lachen. Want het was wel een wijze les: soms kun je nog zo je best doen, maar de uitkomst is niet altijd wat je verwacht. Dus als je een zandkasteel bouwt, wees dan niet bang om te experimenteren en te kijken wat het beste werkt. (Vergeet niet te lachen als je kasteel instort.)

Hoe een zandkasteel bouwen jouw communicatie helpt (5 tips)

Professioneel zandkasteel

Wanneer je het bouwen van een zandkasteel professioneel wil aanpakken is een goede planning de sleutel tot succes. Begin met visualiseren hoe het eruit moet komen te zien. Maar ook: welke gereedschappen heb je nodig? Denk aan emmers, schepjes, troffels en misschien zelfs een niveau-apparaat.

Een helder plan maakt het makkelijker om efficiënt te werken. Dit helpt je te bedenken welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken en hoe waarschijnlijk eventuele obstakels zullen zijn. (En zo bespaar je een hoop tijd.)

Voordat je begint met de bouw van je kasteel, moet je een sterke fundering maken. Zo blijft het bouwwerk overeind en is de kans op instorten kleiner. Het is ook belangrijk de juiste verhoudingen te gebruiken bij het bouwen van je toren. Je wil hem niet te groot of te zwaar te maken, want voor je het weet dondert alles in elkaar.

Wil je een zandkasteel maken dat door anderen wordt gewaardeerd? Dan zijn twee dingen belangrijk. Allereerst een duidelijk plan. Vervolgens wil je de stappen één voor één zetten met behulp van de juiste middelen. Door een goede planning en de juiste uitvoer kan jouw kunstwerk nog lang blijven staan.

Hoe een zandkasteel bouwen jouw communicatie helpt (5 tips)

De link met communicatie

Het lijkt zo eenvoudig: een zandkasteel bouwen. Een paar emmers zand, wat schelpen en je hebt een kasteel. Maar zoals bij zoveel dingen in het leven, lijkt het makkelijker dan het is. En zo is het ook met jouw communicatie.

Zoals bij het bouwen van een zandkasteel, heb je voor communicatie een idee nodig. Maar niet zomaar een idee… Een idee dat jouw doelgroep van hun handdoeken af laat springen en hen inspireert om te reageren. Daarna moet je dat idee uitwerken en structureren.

Bij het bouwen van een zandkasteel, gaat er regelmatig iets mis. Misschien krijg je zand in je ogen of stort het kasteel in. Hetzelfde kan gebeuren bij het bedenken van je communicatie uitingen. Soms loopt de inspiratie droog of stort de structuur in. (Vaak omdat je niet genoeg tijd hebt besteed aan het plannen.)

Maar ondanks alle uitdagingen die goede communicatie met zich meebrengt, is het eindresultaat de moeite waard. Net als bij het bouwen van een zandkasteel, heb je een prachtig kunstwerk gecreëerd dat mensen inspireert en vermaakt. En net als bij een zandkasteel, kan de juiste communicatie zorgen voor een dag vol plezier en lachen.

Zit je ooit vast bij het ontwikkelen of verbeteren van jouw communicatie? Denk dan aan het bouwen van een zandkasteel. Het lijkt weliswaar simpel, maar het vergt planning, vaardigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Gebruik de juiste gereedschappen en probeer vooral plezier te hebben. Het uiteindelijke resultaat is iets waar je trots op kunt zijn. (Daarnaast helpt het je doelen bereiken.)

Hoe een zandkasteel bouwen jouw communicatie helpt (5 tips)

5 tips (Samenvatting)

1) Maak een stevige basis

Een goed communicatieplan is als een stevige basis voor je zandkasteel. Het is de fundering waarop je bouwt. Zonder een duidelijk plan zal je boodschap al snel in elkaar zakken als een slappe zandhoop.

2) Gebruik de juiste gereedschappen

Je bent nou eenmaal niet overal even goed in. Focus je op wat jij goed doet en schakel de juiste specialisten in voor de rest.

3) Maak een boodschap die blijft hangen

Een goed zandkasteel spoelt niet zomaar weg bij vloed. Je boodschap moet blijven hangen bij je doelgroep. Houd het simpel genoeg. (Vermijd vakjargon en té lange zinnen.)

4) Kies de juiste plek

De locatie is belangrijk. Waar wil je jouw boodschap publiceren? Kies de juiste kanalen en zorg dat je opvalt tussen de massa.

5) Maak een stappenplan en houd je eraan

Een plan van aanpak is onmisbaar. Zo ga je stap voor stap vooruit. Volg je schema zorgvuldig en wijk niet af van de hoofdpunten. Zo bouw je aan heldere en krachtige communicatie.

Hulp nodig?

Bijvoorbeeld met het plannen of bouwen van jouw ‘zandkasteel’?

Ik denk met alle liefde mee.

Kennismaken? Klik dan hier.

Alex Timmer

Eigenaar Korte Tekst
Terug naar Home